MyFossils

Luk Pelagornithidae (familie)
Pelagornithidae DK 596  Hvirvel fra en bentandet fugl Ex. coll. Danekræsamlingen, SNM, København.

Ukomplet, men velbevaret fossil hvirvel fra en bentandet fugl.

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen.

Fossilet er en ukomplet, men velbevaret ryghvirvel fra den bageste del af brystkassen. Torntappen, venstre tværproces samt noget af hvirvellegemet er bevaret. Som bevaret er ryghvirvlen 27 mm høj, og 27 mm bred.

Hvirvlen stammer med største sandsynlighed fra en bentandet fugl (familien Pelagornithidae). Det understøttes af de papirtynde ydre knoglevægge, den intenst pneumatiserede indre knoglestruktur, samt størrelsen. Endvidere er der mange ligheder med hvirvlerne hos et hidtil ubeskrevet fund af bentandet fugl fra Belgiens Oligocæn, der befinder sig på Senckenberg Museum i Frankfurt am Main. Fuglens størrelse har været en mellemting imellem den nulevende Vandrealbatros (Diomedea exulans) og Hvidstrubet Stormsvale (Nesofregetta fuliginosa).

Der er tidligere fundet spidsen af en underkæbe fra en bentandet fugl i Lillebælt Leret (DK 419). De bentandede fugle dukkede op for omkring 60 millioner år siden og uddøde for 2 millioner år siden og havde en verdensomspændende udbredelse. De mindste var på størrelse med albatrosser og de største havde et vingefang på 6 meter; man regner med at deres levevis har svaret til albatrossers.

Fossile rester af bentandede fugle er meget sjældne, da deres bogstaveligt papirtynde knogler har et lavt bevaringspotentiale. Som anført oven for er dette fund nr. 2 fra Lillebælt Leret; på verdensplan er der tale om det kun andet fund af en fossil ryghvirvel fra en bentandet fugl. Endvidere er fundets bevaring af usædvanlig høj kvalitet, idet mange af de skrøbelige, tynde processer på hvirvlens tvær- og torntappe er bevaret."

Oprindelsessted: Trelde Næs, Fredericia N.
Alder: Eocæn [Lillebælt Leret].
Fundsted: Trelde Næs.

Se klassifikation.

Se DK 596 i Statens Naturhistoriske Museum, Danekræsamlingen.

Søg på internettet efter mere viden om Pelagornithidae med