MyFossils

Luk Pseudoxenomystax treldeensis
Pseudoxenomystax treldeensis DK 864  Kranium af Pseudoxenomystax treldeensis Ex. coll. Danekræsamlingen, SNM, København.

Konkretion med rester af ål er ret almindelige at finde på Trelde Næs, Fredericia. Hvor mange arter der findes er stadig ukendt, da der ikke er udført egentligt arbejde på materialet. Dog synes Pseudoxenomystax treldeensis at være ret almindelig og er indtil nu den eneste der er blevet bestemt til art.

Foto ©: Mogens R. Madsen

Se klassifikation.

Se DK 864 i Statens Naturhistoriske Museum, Danekræsamlingen.


Pseudoxenomystax treldeensis MGUH 28347  Ex. coll. Danekræsamlingen, SNM, København.

Werner Schwarzhans bestemte og navngav ålen Pseudoxenomystax treldeensis i 2007 i et arbejde på noget otolit-materiale hvor aftryk kunne afstøbes i Silastic formgummi og bestemmes til art/genus. En konkretion (DK 482) med et kranium havde ørestenshullerne bevaret som aftryk i en sådan grad, at de kunne afstøbes og bestemmes til art. Det er lidt usædvanligt, at otolitter kan kædes direkte sammen med et kranium på den måde.

Afstøbning af indersiden af otolit fra Pseudoxenomystax treldeensis left Otolitten fra Pseudoxenomystax treldeensis (DK 482) - afstøbt i Silastic formgummi, pudret med farvepulver og til sidst bedampet med ammonium clorid.

Foto ©: Mogens R. Madsen


Pseudoxenomystax treldeensis DK 482 

Kranium fra Pseudoxenomystax treldeensis som holotype Ex. coll. Danekræsamlingen, SNM, København.

Holotypen for Pseudoxenomystax treldeensis.

Foto ©: Sten Lennart Jakobsen

Se DK 482 i Statens Naturhistoriske Museum, Danekræsamlingen.


Referencer og Litteratur

2007 SCHWARZHANS, Werner, Otoliths from casts from the Eocene Lillebælt Clay Formation of Trelde Næs near Fredericia (Denmark), with remarks on the diet of stomatopods

2022 Carnevale, G., Schwarzhans, W., Schrøder, A.E. & Lindow, B.E.K., An Eocene conger eel (Teleostei, Anguilliformes) from the Lillebælt Clay Formation, Denmark

Søg på internettet efter mere viden om Pseudoxenomystax treldeensis med