MyFossils

Luk Paleobotanik
Fossilt træ TN001  Fossilt træ - totalt pyritiseret Fossilt træ - totalt pyritiseret Fossilt træ på Trelde Næs er som regel totalt pyritiseret. Nærværende stykke er et klassisk eksempel herpå.
Hvis stykket får lov og ligge til udtørring, så vil det langsom forvandles til et gråtsort pulver iblandet noget gult som er svovl.
Tilføres pulveret en smule fugt, f. eks. fra luften, så vil svovlet danne svovlsyre, som er stærkt ætsende. Det vil hurtigt kunne observeres hvis stykket ligger frit synligt. Hvad værre er, at stykket "smitter" andre fossiler det ligger sammen med, og processen er ikke til at stoppe.
Dette stykke har ligget i vand i længere tid, indtil der blev tid til at fotografere det, og så kan det ellers få lov at "gå kødets gang".

Oprindelsessted: Trelde Næs, Fredericia N.
Alder: Eocæn [Lillebælt Leret].
Fundsted: Trelde Næs.

Referencer og Litteratur

Se også Teredinidae (familie) - boremuslinger, pæleorm.


Fossilt træ TN002  Fossilt træ Som lidt af et kuriosum er denne konkretion med fossilt træ bevaret i mangancarbonat. Selve træet er ikke at finde, i hvert fald i overfladen, men stykket er fyldt med gange fra boremuslinger, Teredo, totalt fragmenteret, og der er også aftryk af en snegl.
Stykket må således snarere betegnes som et konglomerat eller sammenskyl.

Oprindelsessted: Trelde Næs, Fredericia N.
Alder: Eocæn [Lillebælt Leret].
Fundsted: Trelde Næs.