MyFossils

Luk Stevns Klint
 Stevns Klint  Stevns Klint Af Sten Lennart Jakobsen
Fotos ©:  Sten Lennart Jakobsen

Stevns Klint er en af Danmarks mest imponerende geologiske lokaliteter. Nederst består klinten af skrivekridt fra Kridt-tiden og øverst af bryozokalk fra Danien-tiden. I grænsezonen mellem disse to lag findes Fiskeler samt Cerithiumkalk, som har sit navn efter sneglen Cerithium, der findes som aftryk i kalken.

Fiskeleret har gjort Stevns Klint verdensberømt, da det er dannet lige på grænsen mellem Kridt og Tertiær. Mange forskere mener, at Fiskelerets dannelse skyldes et sammenstød mellem Jorden og en asteroide. Sammenstødet kan have medvirket til den katastrofale uddøen af mange planter og dyr ved Kridt-Tertiær grænsen.

Hajtænder fra Fiskeleret Hajtænder fra Fiskeleret I fiskeleret forekommer minutiøse hajtænder og andre fiskerester i betydelige mængder.
Det eneste aktive brud på Stevns Klint er kridtbruddet ved Eskesti (Stevns kridtbrud). Her brydes skrivekridt til mange industrielle formål bl. a. til fremstilling af papir.
Fund af hajtænder er ikke hyppige i skrivekridtet, cerithiumkalken og bryozokalken på Stevns Klint.

Blandt amatørsamlere er lokaliteten kendt for sine velbevarede fossiler fra Kridt-tiden, hvoraf flere har opnået status som danekræ. Indsamlinger foretaget af amatørsamlerne Alice, Henning og Leif Rasmussen har påvist en hidtil overset fauna af hajer. Nogle beslægtet med nutidens havengle, hornhajer, rødhajer, sildehajer og seksgællede hajer.


Referencer og Litteratur

2013 Palle Gravesen & Sten Lennart Jakobsen: Skrivekridtets Fossiler: GYLDENDAL A/S